Aubergine
De aubergine is een eenjarige plant uit de nachtschadefamilie en wij noemen de vrucht van deze plant ook aubergine.
De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. Omstreeks het midden van de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder in Europa geïntroduceerd.
De plant wordt geteeld vanwege de als groente gebruikte vrucht. In China en India is de plant al duizenden jaren bekend.
De in Nederland meest verkochte aubergine heeft een glanzende donkerpaarse schil (de kleur aubergine is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees.
Er zijn ook witte aubergines. De vruchten hiervan lijken wel op eieren en daarom wordt deze plant ook wel eier-plant genoemd.
Aubergine wordt nooit rauw gegeten. De stof solanine in aubergine kan maag- en darmklachten veroorzaken.
Aubergines zaai je vanaf februari tot begin maart. Ze hebben veel warmte nodig om te kiemen. Zet de zaaibakjes of potjes daarom dicht bij een warmtebron. Gemiddeld 25 °C is ideaal.
De planten hebben veel warmte nodig en kunnen daarom het best in een kas worden geteeld.
Bronnen
Bloeit in
Hoogte
Kleur
Soort
Zon of schaduw
Gevoelig voor
Zaaien
Makkelijk of moeilijk
Tips om te zaaien
Voor het voorzaaien zijn allerlei bakjes bruikbaar, noteer wel goed wat je er in stopt.
Zorg dat de bakjes schoon zijn en vul ze met turfvrije aarde, aarde met zand of speciale kiem-aarde. Houd ze vochtig en dek ze eventueel af met plastic.
Zaden winnen
Welke bloemen, groenten en planten kun je nu zaaien.
Soorten voor beginners.
Kan bijna niet mislukken.
Snuffel door onze catalogus.
Welke zaden kunnen deze maand gewonnen worden?